تالار گفتمان وب سایت ختم قرآن مجید
قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - نسخه قابل چاپ

+- تالار گفتمان وب سایت ختم قرآن مجید (http://forum.ghorany.com)
+-- انجمن: عصمت و طهارت (/forum-30.html)
+--- انجمن: ائمه اطهار (/forum-33.html)
+--- موضوع: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) (/thread-2169.html)



قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - hamed - ۲۱ شهريور ۱۳۹۱ ۱۱:۳۴ صبح

روزی که رسول خاتم(ص) دو وزنه سنگین و دو میراث گرانبها (قرآن‏و عترت) را به مردم معرفی کرد و برای نجات از گمراهی، تمسک به‏«ثقلین‏» را توصیه فرمود، اهل‏بیت‏ خویش را نیز به عنوان قرآن ‏شناسان خبیر معرفی کرد، تا پس از او، امت از ائمه الهام بگیرندو شاگردی عترت را با افتخار بپذیرند.
صادق آل محمد(ص)، در باره حبل المتین قرآن و شیوه بهره‏ گیری ازآن و جایگاه کلام الهی، سخنان نغز بسیاری دارد که در این نوشته‏ به اختصار به برخی از محورهای تعالیم و توصیه ‏های حضرتش اشاره ‏می‏کنیم، باشد که جامعه قرآنی و ولایی ما، از حضرت صادق(ع) سرمشق‏ بگیرد و از سرچشمه هدایت قرآنی، جان عطشناک خویش را سیراب‏ سازد.
1- قرآن، تجلی‏گاه خدا
کلام الهی، جلوه‏ای از قدرت و علم و حکمت‏ خداست و آیات قرآن، هریک نشانه‏ ای از عظمت الهی است. امام صادق(ع) در زمینه جلوه‏ گاه‏ بودن قرآن برای ذات مقدس خدا البته برای چشم‏های بیدار ودلهای آگاه می‏فرماید:
(لقد تجلی الله لخلقه فی کلامه و لکنهم لایبصرون) (1)
خداوند بر خلق خویش در کلام خودش تجلی کرده است، ولی آنان خدارا نمی‏ بینند.
2- گنجینه کامل
معارف قرآن بی ‏پایان است. به تعبیر خود قرآن (تبیانا لکل شیی‏ء)است; بیانگر هرچیز. هر پند و حکمت، هر حکم و قانون، هر علم ودانش ریشه در قرآن دارد. حتی برای آگاهی از سرگذشت پیشینیان وسرنوشت آیندگان و دانشهای آسمان و زمین باید به قرآن نگریست وبه کمک اهل‏بیت علیهم السلام ، از این منبع و گنجینه کامل بهره ‏گرفت. امام صادق(ع) می‏فرماید:
«خداوند بی‏ همتا و قدرتمند، کتاب خویش را بر شما نازل فرمود واو راستگو و نیکوکار است. در قرآن، خبر شما و خبر آنان که پیش‏ از شما بودند و آنان که پس از شما خواهند آمد، همچنین خبرآسمان و زمین است...»
و در سخن (2) دیگری به جنبه تبیان بودن قرآن چنین اشاره‏ می‏فرماید:
(ان الله انزل فی‏ القرآن تبیان کل شی‏ء، حتی و الله ما ترک شیئایحتاج العباد الیه الا بینه للناس...) (3)
خداوند در قرآن، بیان هرچیز را نازل کرده است. به خدا قسم هیچ‏ چیزی را که بندگان به آن نیازمندند، فروگذار نکرده و برای مردم ‏بیان فرموده است.
3- عهدنامه الهی
قرآن، عهدی استوار میان خدا و مردم است و آیات این کتاب، متن‏ این عهدنامه را بیان می‏کند. در عهد نامه باید نگریست، به آن‏ باید پای‏بند بود، مفاد آن را نباید زیر پاگذاشت. امام صادق(ع) درباره این عهدنامه و لزوم تلاوت بخشی از آن در هرروز، چنین‏ می‏فرماید:
«القرآن عهدالله الی خلقه، فقد ینبغی للمرء المسلم ان ینظرفی‏عهده و ان یقراء منه فی‏کل یوم خمسین آیه‏» (4)
قرآن عهد خداوند نسبت‏به بندگان اوست. سزاوار است که یک انسان‏ مسلمان در این عهدنامه الهی بنگرد و هر روز پنجاه آیه از آن رابخواند.
روشن است که مرور بر مفاد یک عهدنامه، برای یادآوری از آن قرارداد و رعایت آن در عمل است. میثاق خدا با بندگان برشناختن‏ احکام الهی و عبرت گرفتن از حکایات قرآن و عمل به اوامر او وتدبر در آیات است. جالب است که امام صادق(ع) وقتی می‏خواست قرآن‏تلاوت کند، قرآن را که به دست راست‏خویش می‏گرفت، دعایی می‏خواند که به عهد بودن قرآن و تعهدات انسان در قبال این قرار داد،اشاره دارد. مضمون آن دعا چنین است:
«خداوندا! من عهد و کتاب تو را گشودم. خدایا! نگاهم را در این‏ کتاب، عبادت قرار بده و قرائتم را تفکر، و تفکرم را عبرت‏آموزی. خدایا! مرا از آنان قرار بده که از مواعظ تو در این‏ کتاب، پند می‏گیرند و از نافرمانی‏ ات پرهیز می‏کنند. وقتی کتاب تو را می‏خوانم، بر دل و گوشم مهر مزن و بر دیدگانم پرده میفکن وقرائت مرا خالی از تدبر مگردان، بلکه مرا چنان قرار بده که درآیات و احکامش ژرف بنگرم، دستورهای دین تو را بگیرم و عمل کنم ‏و نگاه مرا در این کتاب، غافلانه و قرائتم را بیهوده و بی‏ثمر مساز.» (5)
4-آینه عبرت
درخلال آیات قرآن، سرگذشت اقوامی از گذشته آمده است. چه نیکان وصالحان که در سایه ایمان و عمل و پیروی از حق، سعادتمند شدند، چه عنودان و لجوجان که با تکذیب انبیا و انکار خدا و طغیان وفساد، گرفتار عذاب الهی گشتند. قرآن، کتاب قصه و داستان نیست، ولی سرشار از قصص و حکایات افراد و امتهاست و همه بر اساس درس‏ گرفتن و الهام و عبرت و پند.
امام صادق(ع) می‏فرماید:
«علیکم بالقرآن! فما و جدتم آیه نجابها من کان قبلکم فاعملوابه، و ما وجدتموه هلک من کان قبلکم فاجتنبوه.» (6)
برشماباد قرآن! هر آیه‏ای را که یافتید که گذشتگان، با عمل به ‏محتوای آن آیه نجات یافتند، شماهم به آن عمل کنید و هر آیه رادیدید که بیانگر هلاکت پیشینیان است، شماهم از آن (عامل هلاکت) بپرهیزید.
این شیوه برخورد با آیات قرآن، سودمندترین شیوه‏ ای است که درعمل فردی و اجتماعی مسلمانان اثر می‏گذارد و قرآن هدایتگر قاری ‏می‏شود.
5- احکام جاودانه
دین خدا و آیات قرآن، حاوی یک سلسله احکام الهی است که تا دامنه قیامت استمرار می‏یابد. آنچه که حلال الهی و حرام الهی ‏است، مشمول مرور زمان نمی‏شود و حکم خدا در اثر «جو» یا «شرایط جدید» یا «تمایلات این و آن‏» عوض نمی‏گردد. امام ‏صادق(ع) در تشریح بعثت‏های سلسله نورانی انبیا، به دوره بعثت‏ رسول خاتم(ص) می‏رسد و می‏فرماید: «تا آن که محمد(ص) آمد و قرآن ‏را آورد و شریعت و راه و روش قرآن را. پس حلال آن تا روز قیامت‏ حلال است و حرام آن تا روز قیامت‏ حرام می‏باشد.»
و در سخنی (7) دیگر، جریان قرآن را در عصرها و زمان‏ها، همچون‏ جریان شب و روز و ماه و خورشید می‏داند. با بیان امام صادق(ع) راه‏براندیشه کسانی که احکام خدا را مقطعی و دوره‏ای می‏دانند و عصرحاضر را برای اجرای احکام قرآن مناسب نمی‏دانند و قوانین وحی رابرای تنظیم امور بشریت امروز و جامعه کنونی کافی نمی‏بینند، بسته می‏شود.

ادامه دارد.....




RE: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - hamed - ۲۳ شهريور ۱۳۹۱ ۰۸:۳۳ صبح

6- همیشه زنده و شاداب
غیر از احکام قرآن و حلال و حرام آن که ابدی است، خود این کتاب‏ ژرف و فصیح و متین نیز با گذشت زمان کهنه نمی‏شود و پیوسته ‏معارف آن برای همه اقشار در همه زمانها درخشندگی و آموزندگی‏ دارد.
امام صادق(ع) در حدیثی به رمز و راز این جاودانگی و طراوت‏ همیشگی در کلام خدا اشاره دارد. مردی از آن حضرت می‏پرسد: چراقرآن با نشر و درس و بررسی، تازه‏ تر و شاداب‏تر می‏شود و هرگزکهنه نمی‏شود.؟
امام صادق(ع) در پاسخ می‏فرماید:
«لان الله تبارک و تعالی لم یجعله لزمان دون زمان و لا لناس دون‏ناس فهو فی کل زمان جدید و عند کل قوم غض الی یوم القیامه.» (8)
برای این که خدای متعال آن را برای زمانی خاص یا مردمی خاص‏ قرار نداده است. از این رو قرآن در هر زمان تازه است و نزد هرقومی شاداب است تا روز قیامت.
طراوت و تازگی قرآن برای همه و همیشه، به خاطر آن است که معجزه‏ جاوید پیامبر(ص) و کلام الهی است و در هر عصری پاسخگوی نیازهای‏ فکری، هدایتی و اجتماعی مردم است.
7- حفظ، آموزش و عمل
گرچه تلاوت قرآن و حفظ کردن آیات آن ثواب دارد و ارزشمند است، ولی تکلیف مسلمانان در این حد خلاصه نمی‏شود. حفظ کردن باید همراه با عمل باشد و یاد دادن و یادگرفتن به قصد اجرای ‏فرموده ‏های خدای متعال. حضرت صادق(ع) فرموده است:
«الحافظ للقرآن، العامل به، مع السفره‏الکرام البرره‏» (9)
کسی که حافظ قرآن و عمل کننده به آن باشد، همراه با سفیران‏ والامقام و نیکوکار الهی (فرشتگان مقرب) خواهد بود.
ضرورت آموختن قرآن نیز در کلام آن حضرت مطرح است. می‏فرماید:
«ینبغی للمؤمن ان لایموت حتی یتعلم القرآن او یکون فی تعلمه‏» (10)
سزاوار است که مؤمن نمیرد، تا آن که قرآن را آموخته باشد، یادر حال و مسیر فراگرفتن قرآن باشد.
با این حال، پایبندی به احکام قرآن و عمل به آن در تعبیر امام ‏صادق(ع) چنین بیان شده است:«واحذر ان تقع من اقامتک حروفه فی‏اضاعه حدوده‏» (11)
بپرهیز از این که در مسیر اقامه حروف، به اضاعه حدود بیفتی.
بسیارند آنان که در شکل و ظاهر به قرآن می‏پردازند و در ورای‏ جلوه‏ های ظاهری قرآنی، عمل به قرآن مطرح نیست. این گونه برخورد تشریفاتی و مراسمی و شکلی با قرآن، در شان کلام الهی و منشور آسمانی نیست.
8-ادب و آداب تلاوت
خواندن قرآن نیز آدابی دارد، هم آداب ظاهری همچون مسواک، وضو، ترتیل، صوت خوش، رو به قبله بودن، حفظ احترام کلام الله و... وهم آداب باطنی و حالت‏های روحی و توجه قلبی و عنایت‏ به کلام خداو پیداکردن حالت‏ خشوع و تذکر و تاثیر پذیری ازتلاوت، این نکات‏در کلمات امام صادق(ع) بسیار بیان شده است. به برخی از این‏ رهنمودها اشاره می‏شود:
امام صادق(ع) می‏فرماید:
هرگاه نزد تو قرآن تلاوت می‏شود، برتولازم است گوش بدهی و سکوت و وجه داشته باشی
«اذا قری‏ء عندک القرآن وجب علیک الانصات و الاستماع‏» (12)
این همان نکته قرآنی است که در آیه 204 سوره اعراف آمده است:
(و اذا قری‏ء القرآن فاستمعوا له و انصتوا).
و در سخن دیگری به نقل ازحضرت رسول(ص) می‏فرماید که: «راه ‏قرآن‏» را نظیف و پاکیزه کنید. می‏پرسند: راه قرآن چیست؟
می‏فرماید: دهان‏ دهان‏ی تان. می‏پرسند: چگونه؟ می‏فرماید: بامسواک. (13)
در حدیث دیگر، امام صادق(ع) فرموده است:
کسی که قرآن بخواند، ولی قلبش رقت پیدا نکند و در برابر خداوند خاضع نشود و در درون، حالت‏ حزن و خشیت و هراس نیابد، شان وجایگاه والای خدا را سبک شمرده است. بنگر که کتاب پروردگارت راچگونه می‏خوانی و با منشور ولایت‏ خویش چه برخوردی داری و اوامر ونواهی آن را چگونه پاسخ می‏دهی و حدود و تکالیف آن را چگونه ‏امتثال و فرمان برداری می‏کنی؟! در آیه‏ های وعد و وعید، درنگ کن، در امثال و مواعظ قرآن اندیشه کن. مبادا اقامه حروف و قرائت‏ ظاهر، تو را در تباه ساختن حدود آن بیندازد!... (14)
تلاوت با حزن و حالتی اندوهناک که نشان دهنده تاثر روحی قاری‏ از آیات کلام خداست، ادب دیگری از آداب تلاوت است. امام صادق(ع) فرموده است:
«ان القرآن نزل بالحزن فاقروه بالحزن‏»
قرآن با (15) حزن نازل شده است، شما هم، آن را حزین قرائت کنید.
9- جوانان و قرآن
موج مقدس و فراگیر قرآنی که در کشورمان وجود دارد و این همه‏ نوجوانان و جوانان را در جلسات ترتیل و قرائت و مسابقات حفظ وخواندن و مفاهیم آیات، برگرد محور نورانی قرآن جذب کرده است،قابل ستایش و مایه شکر و سپاس است. انس با قرآن، دلهای جوانان‏را روشن و زندگی هاشان را با صفا می‏کند و عامل جذب آنان به پاکی‏ و راه خدا می‏شود.
امام صادق(ع) می‏فرماید: هرجوان مومنی که قرآن بخواند، قرآن باگوشت و خون او در می‏ آمیزد و خداوند او را با فرشتگان بزرگوار همراه می‏ سازد و قرآن روز قیامت نگهدارنده او (از دوزخ) خواهد بود:
«من قرئی القرآن و هو شاب مؤمن، اختلط القرآن بلحمه و دمه، وجعله الله مع السفره‏الکرام البرره و کان القرآن حجیزا عنه یوم‏القیامه.» (16)
بخصوص، خانه هایی که نوای خوش قرآن از حنجره‏ های داوودی از آن‏هابه گوش می‏رسد و صبح و شام، جوانان صاحبدل و روشن ضمیر، همدم‏ کتاب خدایی‏ اند و لحظات خویش را با انس با قرآن سپری می‏کنند، مشمول رحمت‏ خدا و هدایت قرآنی می‏شوند. این گونه خانه‏ های نورانی‏ از تلاوت، در آسمانها تابان و فروزان است. امام صادق(ع)می‏فرماید:
خانه‏ ای که یک فرد مسلمان در آن قرآن تلاوت می‏کند، برای اهل‏ آسمان نورانی دیده می‏شود، همچنان که مردم دنیا در آسمان ستاره ‏درخشان را می‏ بینند. (17)
10 نکته‏ های دیگر
همچنان که یاد شد، در دریای کلمات حضرت صادق(ع) گهرهای فراوانی‏ وجود دارد که در باره قرآن کریم است. نقل آن ها به طول‏ می‏ انجامد. عصاره و خلاصه ‏ای از آن مضامین را که در برخی روایات‏ دیگر آمده است، تقدیم می‏کنیم.
امام صادق(ع)، قرآن را دارای آیات ناسخ و منسوخ و محکم ومتشابه می‏داند و بهره ‏گیری از قرآن را برای کسانی روا می‏شمرد که ‏به این نکات توجه داشته باشند و گرنه گمراه می‏شوند و گمراه‏ می‏کنند. وی برای فراگیری هر حرف از قرآن، پاداش ده حسنه بیان‏می‏کند و می‏فرماید: قرآنی که خوانده نمی‏شود و غبار بر آن‏ می‏ نشیند، روز قیامت‏ به درگاه خدا شکایت می‏کند. تلاوت راستین را آن می‏داند که قرآن خوانان، وقتی به آیات بهشت و جهنم می‏رسند، می‏ ایستند و تامل می‏کنند. اهل‏بیت علیهم السلام را وارثان کتاب‏ خدا و برگزیدگان خلق می‏شمرد و از این خاندان به عنوان وجه‏ الله، آیات، بینات و حدودالله یاد می‏کند و ولایت ائمه را قطب و محورقرآن و همه کتب آسمانی معرفی می‏کند و قرآن را «ثقل اکبر» می‏نامد و آن را چراغ هدایت و فروغ تاریکی و حیات بخش قلب بین او گشاینده چشم و دل می‏ شمارد. از دیدگاه آن حضرت، قرآن‏«معیار» و ملاک درستی و حقانیت هر حرف و حدیث است و می‏فرماید:
هر چه که از ما برای شما نقل می‏شود، در صورتی که مخالف با قرآن‏ باشد ما نگفته‏ ایم و شما نپذیرید. او اهل‏بیت پیامبر(ص) را خزانه‏ داران علم الهی و بازگوکنندکان وحی خدا می‏داند و از تفسیر به ‏رای نهی می‏کند و از آن قاری که به خاطر خود نمایی یا کسب‏ درآمد، به قرائت می‏پردازد، نکوهش می‏کند.
پایان بخش نوشته را حدیثی از آن حضرت درباره فضیلت‏ سوره فجر ودعوت به خواندن آن در نمازها تقدیم امت‏ شهید پرور و فجرآفرینان می‏شود. امام صادق(ع) می‏فرمود:
«اقروا سوره الفجر فی فرائضکم و نوافلکم، فانها سوره‏ الحسین بن‏علی من قراءها کان مع الحسین فی درجته من الجنه‏»سوره فجر (18) را در نمازهای واجب و مستحب خود بخوانید، چرا که‏ آن، سوره حسین بن علی(ع) است. هرکس آن را بخواند، در بهشت‏ همراه حسین(ع) و در رتبه و درجه او خواهد بود.
«والفجر» که سوگند خدای ازلی است روشنگر حقی است که با آل علی‏ است این سوره به گفته امام صادق(ع) مشهور به سوره حسین بن علی(ع) است. (19)
امید است که در سایه رهنمودهای حضرت صادق(ع)، با چشمه وحی الهی‏ آشناتر شویم و «قرآنی‏» بیندیشیم و «قرآنی‏» زندگی کنیم.

_________________________________
1- بحارالانوار، ج‏89، (بیروت)، ص‏107.
2- کافی، ج 2، ص‏599.
3- بحارالانوار، ج‏89، ص 81.
4- وسایل الشیعه، ج 4، ص‏849.
5- بحارالانوار، ج 95، ص 5.
6- الحیاه، ج 2، ص‏116.
7- کافی، ج 2، ص 18.
8- بحارالانوار، ج‏89، ص 15.
9- الحیاه، ج 2، ص ص 152.
10- همان، ص 155.
11- بحارالانوار، ج 82، ص‏43.
12- وسائل الشیعه، ج 4، ص 861.
13- الحیاه، ج 2، ص 158.
14- بحارالانوار، ج‏89، ص‏207.
15- وسائل الشیعه، ج 4، ص‏857.
16- الحیاه، ج 2، ص 164.
17- کافی، ج 2، ص 610.
18- تفسیر برهان، ج 4، ص‏457; مجمع البیان، ج، 5، ص 481.
19- از جواد محدثی.



RE: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - nilforoosh - ۳۱ خرداد ۱۳۹۲ ۱۱:۴۰ صبح

Rose قرآن سرچشمه همه علوم و معارف الهی و مادی است. امام صادق (ع) برای تبیین ای علوم دانشگاهی تاسیس کردند و معارف و دانشمندان زیادی پرورش دادند که ثمره آن تا ابد باقی است.به نظر میرسد در این دوران هم چنین دانشگاههی نیاز است.البته با شرایط خاص


RE: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - هُدهُد صبا - ۲۳ دي ۱۳۹۲ ۰۷:۴۲ عصر

خداوند در قرآن، بیان هرچیز را نازل کرده است. به خدا قسم هیچ‏ چیزی را که بندگان به آن نیازمندند، فروگذار نکرده و برای مردم ‏بیان فرموده است.
امام صادق ع

عالي بود برادر حامد
اجرتان با قرآن
باز هم از اين نكات طلايي معصوم كه كمتر بيان شده بفرماييد


RE: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - هُدهُد صبا - ۲۴ بهمن ۱۳۹۲ ۱۱:۵۰ صبح

حضرت امام جعفر صادق (علیه السلام ) فرموده اند: در شگفتم برای کسی که از چهار چیز دل گرفتگی و بیم دارد، چگونه به چهار (ذکر) پناه نمی برد!
1- در شگفتم برای کسی که ترس بر او غلبه کرده، چگونه به ذکر «حسبنا الله و نعم الوکیل» (آل عمران ایه ۱۷۱) پناه نمی برد.
2-- در شگفتم برای کسی که اندوهگین است چگونه به ذکر «لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین» (سوره انبیاء آیه ۸۷) پناه نمی برد.
3- در شگفتم برای کسی که مورد مکر و حیله واقع شده ( و بخصوص از خودی و آشنا اعم از دوست یا حویشاوند و همسر، رودست و به اصطلاح رکب خورده )، چگونه به ذکر «افوض امری الی الله، ان الله بصیر بالعباد» (سوره غافر آیه ۴۴)
4- در شگفتم برای کسی که طالب دنیا و زیباییهای دنیاست چگونه به ذکر «ماشاءالله و لاقوة الا بالله» (سوره کهف آیه 39) پناه نمی برد.
از بعضی از بزرگان دیدم که فرموده بود هر کدام از ذکر ها 100 مرتبه گفته شود.

التماس دعا.


RE: قرآن در نگاه امام صادق (علیه السلام) - آشنای غریب - ۲۲ مهر ۱۴۰۱ ۱۲:۲۴ عصر

‌ ﷽
امام صادق علیه السلام فرمودند :
گناهی كه نعمت ها را تغيير میدهد:
تجاوز به حقوق ديگران است.

گناهی كه پشيمانی می آورد:
قتل است.

گناهی كه گرفتاری ايجاد میكند:
ظلم است.

گناهی كه آبرو می بَرد:
شرابخواری است.

گناهی که جلوی روزی را می‌گیرد:
زناست.

گناهی كه مرگ را شتاب می بخشد:
قطع رابطه با خويشان است.

گناهی كه مانع استجابت دعا میشود و زندگی را تيره و تار میکند:
نافرمانی از پدر مادر است

علل الشرايع